loes-in-cairo.reismee.nl

Sohag, Asyut en Minya, ookwel bekend als de Studiereis

Hoilieve Caduten en Limburgers (en die paar anderen die dit misschien lezen

)!

Ik had besloten om maar even te wachten met een nieuw verhaal, omdat ik maar 1 reactie had gekregen in 2 weken en me af begon te vragen of men mijn verhalen uberhaupt aan het lezen was, maar vandaag had ik ineens 5 hele lieve reacties erbij, dus schrijf ik nu nog maar even een stukje voor ik weer ga slapen...

Vorige week dus op studiereis geweest naar Midden-Egypte. Zondagmorgen, 8 uur, bij het instituut om van daaruit met de bus 8/9 uur te gaan rijden naar onze eerste bestemming: Sohag (we zijn eerst het verst weg gegaan, Sohag ligt niet heel ver van Luxor en dan naar boven gegaan langs de Nijl). We bleken met 20 personen te zijn met onze begeleiders leraar Koen en stagaire Marloes erbij (allebei 25 dus een gezellig jongerentripje

Wink
) plus 2 chauffeurs en 1 onverwachte beveiligingsman, die er toen net niet meer inpaste (mhuahaha dat zal ze leren om ons te dwingen zo'n persoon mee te nemen) maar jammer genoeg kunnen Egyptische vervoersmiddelen op zo'n moment hartstikke efficient zijn en veranderen de stoelleuningen dan in gangpadstoeltjes. Dan vraag je je af waarom ze nog niet op het concept 'laadbak/kattenbak (whatever het in het ABN ook heet
Cool
) zijn gekomen... nee alle koffers worden gewoon weer fijn op het rekje bovenop de bus gestouwd en we hadden geluk dat er nog touw was gevonden anders waren we vast en zeker meerdere dingen kwijtgeraakt (nu was er alleen een keer een tas opengegaan, maar daar hebben we daarna niks meer van gehoord, dus ik denk dat er niks uit miste). Dus wij op weg...na ongeveer 9 uur door de barre woestijn te hebben gereden, komen we dan aan bij Deir al-Ahmar, het Rode Klooster, waar we 2 nachten zullen verblijven. We moeten meteen wat komen drinken bij pater Anthonius die de boel runt daar, waarna we naar onze verschillende verblijven worden gebracht (want jongens en meisjes in hetzelfde gebouw kan natuurlijk niet, dus zitten wij op zo'n kilometer afstand ofzo terwijl de jongens nog geen honderd meter hoeven te lopen....grrr). Ik zit bij de 3 Vlaamse meisjes van het andere programma op de kamer, Janna, Annabel en Lene, wat heel gezellig blijkt. We eten 's avonds ook op het klooster en gaan daarna.... je raadt het nooit.... een potje voetballen met de monnikken/dorpsjeugd/geen idee wie ze waren maar het waren een groep jongens/mannen die geen probleem hadden om ook met meisjes te voetballen (shocker!) dus hebben we ongeveer anderhalf uur rondgerend, waarna ik de rest van de week spierpijn had.... minder leuk, want het blijkt dat heel Egypte last heeft van hoge stoepen
Frown
ipv alleen Cairo.

Na een nachtje op de heerlijk harde bedden (ik werd er elke 2 uur wakker van en op de 2e nacht rond 3 uur 's nachts er pas achtergekomen dat het helpt om op mijn deken te gaan liggen) kregen we een rondleiding in het Rode Klooster en gingen daarna naar het Witte Klooster, waar we ook nog een rondleiding kregen (beide Koptische Kloosters trouwens)... toen hadden we onze portie Christelijkheid wel weer even gehad en konden we nog even rondlopen in Sohag, waar ging hol te doen valt (zoiets als Kronenberg, maar dan zonder de rustieke plattelandsheid voor wie begrijpt wat ik bedoel

Tongue out
) dus we waren blij toen we weer terug mochten om te gaan slapen (je kon daar niks echt zelf doen, want het reizen ging altijd per bus en met beveiliging) en toen we terug kwamen in het klooster werden we er dus ook van weerhouden om nog iets te gaan drinken in het dorp, want we mochten niet in contact komen met de Egyptenaren.... die zijn kennelijk gevaarlijk.... not!

Volgende dag op weg naar Asyut, waar we wel in een hotel sliepen, dit maal met Marloes en Barbera op de kamer, en gelukkig ook een betere douche. Met zn allen 's middags gaan eten , na een bezoek aan de universiteit, waar wij weer eens de bezienswaardigheid waren ipv andersom, en daarna naar de overkant van de Nijl om een paar faraonische overblijfselen te bekijken en een textielfabriekje te bezoeken... lekker ouderwets, maar wel prachtige soort van handgemaakte dingen, waaronder mijn mooie, nieuwe, gigantische sjaal

Laughing
. 's Avonds op de enige plek waar je alcohol kon krijgen, de 'bar' van het hotel, nog een paar biertjes gedronken en gekaart en om 3 uur 's nachts besloten dat we honger hadden dus ipv meteen naar bed te gaan, zijn we, Marloes, Barbera en ik, de politiemannen bij de ingang gaan vragen of we nog wat eten mochten gaan halen... zij keken ons aan of we gek waren (was idd een beetje rare vraag maar oke) maar het mocht en toen liepen we dus gezellig met 2 agenten bij ons naar de dichsbijzijnde falafeltent, waar we voor een paar cent wat broodjes shawerma etc haalden
Wink

De volgende dag op weg naar Minya, na een bezoek aan het Lilian Trasher weeshuis, opgericht door een Amerikaanse in de jaren '20, uitgegroeid tot een soort van Christelijke gemeenschap met een eigen ziekenhuisje, boerderij, scholen en huisvesting omringd door muren. Het doet allemaal lichtelijk cult-achtig aan en aangezien ze de Pinksterbeweging aanhangen is het allemaal een beetje intens en indoctrinerend, maar ja, het was leuk om gezien te hebben...

Voordat we naar het hotel gingen, eerst nog langs Tuna al-Gebel, een faraonische begraafplaats van een aantal rijke mensen en een hoop offerdieren (ibissen en bavianen), en na een rondleiding van een gids met een spraakgebrek in Engels en Arabisch (heel handig) nog een woestijnheuvel beklommen (het was midden in de woestijn) met steile zanderige wanden dus niet zo makkelijk als het leek en we kwamen dus ook half dood en kruipend boven aan, maar het uitzicht was het waard.

Minya bleek de mooiste stad van de 3, maar weer met alle politiebegeleiding erbij, wordt het er allemaal niet beter op (op de laatste dag wilden we met wat mensen een felucca-tochtje gaan maken over de Nijl, maar toen de politie zich er mee ging bemoeien ging het niet zo makkelijk meer: eerst mochten we er niet op, toen moesten we met de groep bij elkaar blijven, toen mochten we doen wat we wilden, zolang we niet met de hele groep op de boot gingen, toen mochten we 2 groepen vormen, toen was een groep weg en een bij de boot en toen moesten we eigenlijk toch bij elkaar blijven, toen mochten we evengoed niet op de boot, toen deden we het toch, toen gingen ze de kapitein bedreigen, uiteindelijk kwam er versterking, maar wij trokken ons er niks van aan en bleven zitten tot we gingen... beetje verwarrend die mensen, maar ja uiteindelijk was er nauwelijks wind dus moesten we met wat gepeddel naar de overkant en toen met behulp van een politieboot een stukje stroomopwaarts... kan niet zeggen dat het alle moeite waard was, maar het was wel even lekker om op het water te zitten)

's avonds met bijna iedereen gezellig ergens gaan eten (heel toevallig weer de enige plek in de stad waar alcohol werd geserveerd

Wink
) en om 1 uur terug naar het hotel gehobbelt, waar ik deze keer op een kamer zat met Mireille en Nezha, de 2 meisjes uit Utrecht.

Op de laatste dag naar Beni Hassan, faraonische graven in de rotsen een stukje buiten Minya, de eerste echte faraonische tempels die ik hier heb gezien van binnen (de Piramides nog steeds alleen de buitenkant) en ze waren heel mooi bewaard gebleven en deze keer een gids zonder spraakgebrek, dus dat ging goed.... daarna nog naar Zawiyyet al-Mayyiteen, een necropolis (volgens mij hebben we de hele week bijna alleen maar graven enz bezocht) die lijkt te bestaan uit enkele kilometers eierdopjes waar dan mensen in liggen (zie foto's)...

's middags vrij en dus wat rondgelopen in Minya, het feluccatochtje gemaakt, een 's avonds op een van de kamers gehangen en wat gedronken en spelletjes gespeeld, tot we honger kregen en nog wat pizza gingen halen, waarna we op een andere kamer belandden tot we zin kregen in een ijsje en ik dus met Lene rond middernacht eropuit ging om waterijsjes te vinden.... dan blijkt pas hoe raar de politie echt is... 's middags raken ze helemaal in paniek als je er met 20 man op uit wil en moet je een half uur wachten tot ze een politieauto hebben kunnen optrommelen om mee te gaan en als je met zn tweeen, als meisjes nog wel, om middernacht de deur uit loopt merken ze het nog nauwelijks op, laat staan dat ze je volgen.... dat slaat toch nergens op? (rethorische vraag, tuurlijk slaat dat nergens op

Tongue out

Eindelijk thuis gekomen, dodelijk vermoeid, is mijn lamp die op zo'n 3 meter hoogte hangt ook nog eens stuk.... op zulk soort momenten ben ik blij dat ik in Egypte woon, want dan loop ik gewoon even naar beneden en vraag de bawaab (de portier) of hij de lamp wil komen maken, dus dan komt hij met de ladder, sloopt mijn lamp eraf, doet er een nieuwe lamp in, maakt de lamp schoon, hangt hem weer op en 10 pond later (nog geen 1,5 euro) is hij weer de deur uit... als ik zoiets nou in Leiden had

Laughing

Dat was de studiereis wel zo'n beetje (beetje??? ja beetje, want ik had nog meer kunnen vertellen hoor

Wink
) en nu is er alweer een schooldag en een vrije maandag (nationale feestdag vandaag, de geboortedag van de Profeet, dus we zijn vrij, maar van feestelijkheden ofzo heb ik niks gemerkt, want ik moest natuurlijk weer eens huiswerk maken
Frown
) voorbij en morgen gaat de week weer verder....

Nog 3 weekjes en dan komt mijn familie alweer op bezoek... het gaat ineens wel snel, want dan is het korte programma alweer voorbij en dan hebben zij tentamens en gaan daarna weg, en dan hoeven wij ook nog maar een paar weken....

Oke ik weet het dit was veel te veel informatie, maar als ik eenmaal aan het schrijven ben dan wil ik alles ook vertellen, dus jullie zullen het er maar mee moeten doen

Laughing

Foto's volgen later, aangezien het alweer bijna 1 uur is en ik te moe ben om dat nu nog te gaan doen....

Ma'a salaama wi tisbah ala xer! (Tot ziens en weltrusten

Kus Loes

Ps. Suus thanx voor de Steengoed en Sanne gefeliciteerd met je zwangerschap!

Laughing

Ps.2. Mia gefeliciteerd met je 50e verjaardag!

Robyn

Van t zelfde.. mijn leven is ook zwaar moet vandaag van 8.30 tot 21.00 werken.. :( en dan ook nog eens tijd vrij maken om beetje te klussen op de Haarlemmer, wat echt onwijs mooi stulpje word!

nou goed ik zal je snel wel eens mailen met paar leuke foto's en mooie uitgebreide leidse verhalen

Annet

Hoi Loes; al een tijdje niks van me laten horen, maar wel ondertussen je verhalen gelezen vanuit Rabat!Leuk!zo te zien en te lezen heb je het wel naar je zin en maak je mooie uitstapjes; ik had afgelopen week ook vrij en mijn ouders waren op bezoek dus ik heb met hen wat rondgereisd o.a. naar Fez en Meknes, met mijn nichtje de week ervoor ben ik ook de woestijn in gegaan wat wel nog een lange reis is vanaf Rabat, eerst de hoge Atlas over en dan kom je van de sneeuw in de woestijn, erg mooi!
Vandaag begin ik ook weer met lessen.. van de eed el mouloud heb ik ook niet veel meegekregen alleen dan dat de koning op tv aan het bidden was met heel veel in het wit geklede mannen eromheen...
groeten aan al onze leidse klasgenootjes daar en succes met het arabisch........ben benieuwd of elkaar volgend jaar nog begrijpen als we arabisch met elkaar proberen te praten.. beslama (in egypte zeggen ze maCa slama, geloof ik?)
Annet

Saskia

Jeetje wat een avonturen daar in het verre Egypte. Vooral dat gedoe met die boot. Ik heb ook een keer zoiets met de trein die toen niet meer verder reed en dat we in de trein, uit de trein, toen weer in de trein en toen toch maar weer uit de trein moesten en met de taxi verder gingen.Maar daar was geen politie bij betrokken. Bedreigen werkt daar blijkbaar wel. Het bij jou waarschijnlijk mooier weer dan hier. Hier weer zo'n standaard bewolkte regenachtige echt hollandse dag.
Veel plezier nog de komende tijd:)

Liefs sas

Mam

Je verhaal gisteravond nog even snel gelezen toen het net op de site stond. Die ijsjes s'nachts !!!!!
Je krijgt nog de groeten van tante Diena en van tante An.
Ik bel je vanavond, vroeg in de avond nog.
Kusjes van mam.

Thijs

Loes.........

eerst komen de limburgers, dan pas de caduten!!!:P

en wat een cool verhaal!!! (nog niet gelezen maja:D)

your bestes brothertje from Limburg.

p.s. Wedden dat sjan hier op gaat reageren!

nel

Thijs heeft gelijk!!, eerst de Limburgers en dan de caduten. Ik las gisteravond dat je besloot toch maar weer een stukje te schrijven, heb eerst gekeken hoe lang 't 'stukje' is en nee, ik besloot toch maar om dit 'n andere keer te lezen, want 't is me weer een stuk!!!!!
Nu lees ik 't tussendoor bij 't koken, Chantal komt vandaag eten en ik ben wortelenstamppot aan't maken, gebakken ui en blinde vinken erbij en smullen maar, krijg je denk ik niet in Egypte hè? Ga zo helpen bij Evelien, vanalles versjouwen/opruimen zodat ze 't leuk kan gaan maken boven. Als je terug bent kom je maar eens kijken. Nou Loes we gaan zo eten, fijne week en tot weer's. DoeiXX

Mark

Hoe is het daar . heb je een mooie kamer,
en heb je al op een kameel gezeten?
en ik ben dan bij jelie(over een week)
groetjes van bas gijs en mark tulkens

jeanne

Ik ben je nieuwe verhaal op het werk aan het lezen ,even tussen door snel lukt niet daar voor is het te uitgebreid.Aan dit tijdstip zie je wel dat het nacht is ,ja ik heb weer eens nachtdient,ondertussen ben ik een worstebroodje aan het eten ,van een collega..
Het is gelukkig niet echt druk,vannacht dus tijd om jou te mailen.
Ik vind dat je veel onderneemt daar, leuk dat je veel contact hebt met anderen die er ook zijn vanuit Leiden.
Loes,ik ga mijn collega Jeanine helpen bij haar patienten,dus groetjes!!

Ma ca slama Jeanne

Pieter

Hallo Loes

Hoe gaat het met je?
Een mooi verslag en fotoreportage van de reis.
Wat mij opvalt is dat er overal politiebegeleiding is.
Is dit vanwege haat tegen Westerlingen of is het in het algemeen onveilig in dit deel van het land.
Verder weet ik op het moment ook geen nieuws.
Je zult wel blij zijn als mam, pap en je broertjes op vakantie komen.
Ik zou zeggen Loes tot de volgende reportage.

Pieter

Fleur

Hey Loes :D
Zo te lezen gaat het wel goed met je ;)
Heb vandaag maar 'ns de moeite genomen om je hele reisverslag te lezen (poeh wat een werk :D) nee grapje het was heel leuk om te lezen ook al word ik jaloers van het weer daar (vandaag is het de eerste dag dat ik de zon zie :D) en ik wil zo graag ook nog een keer naar Egypte maar aangezien we nooit verder dan Parijs op vakantie zijn geweest zal dat er wel niet van gaan komen ;) (hmm... nou lieg ik we zijn in Polen geweest hiephoi! :P) Maar onze toetsweek is vandaag afgelopen thank god! 't was me weer 'ns wat maar ja ik mag niet klagen jij zit een een vreemd land met een taal waarvan als ik 't zou moeten verstaan hmm.. ja wat zou ik dan doen laten we het erop houden dat ik dan helmaal reddeloos verloren zou zijn als ik zowat alleen in Egypte zou zitten ;)

Maar ik hoop dat je nog een hele leuke en gezellige tijd hebt daar en ik laat nog wel een keer wat van me horen!

xoxo Fleur

Inge

Loes ik ben trots op je, eerst Caduten en dan Limburgers!
Ik geniet echt van je verhalen, het klinkt echt zo gaaf allemaal!
Moet je nu wel zelf wassen?

Thijs (reageert op Jeanne)

hey loes,

heb je al veel onvoldoendes (ik nog geen in de toetsweek) (wow ik ben goed) xD

Aan Jeanne: om 1.41 nog een worstenbroodje eten aan de computer..... SJAN SJAN SJAN tog

Aan kleine mark: wie is jelie?

ik ben het niet met inge eens! zeg dat maar :p

eerst de kronenbergers, dan de limburgers en dan die kaduutuh ofzoewiets

jeanne

Ha Loes,

Denk de volgende keer maar goed na over je

begroeting ,ligt erg gevoelig vooral bij

die "kaduut " ,ik noem geen naam ,maar hij heeft

toetsweek ,die eigenlijk overal commentaar op

heeft!!!!!

Thijs

Ha loes,

jeanne is ook niet "up to date" (toetsweek is vorige week al afgelopen)

maar ik ben geen "kaduut" hoor. ik ben een kronenberger

groetjes aan loes en jeanne ut ezellineke

Con

Hoi Loes,
Alles goed daar. Ik vind het knap van jou dat je zo'n lange verhalen kunt schrijven. Dat je dat dan trouwens nog weet waar je overal bent geweest, en hoe die gebouwen en plaatsen dan heten. Ik zou alles door elkaar halen,(doe jij misschien ook wel, weten wij toch niet!)
Even wat onze Mark zijn mailtje betreft, hij is over een week bij jelie, moet zijn jullie.
Wij zijn dan met de vriendenkluit een weekendje weg, en onze jongens logeren dan bij jelie (lees jullie).
Nou weet ik niets meer, dus bij deze nog heel veel plezier daar, en de groetjes van ons uit Meyel.

Bas en Gijs en Mark en Ruud nit

hoi nichtje, de jochetjes (gijs en mark) hebben vandaag hun eerste voetbalwedstrijd gehad in Helden.
Ze moesten 3 wedstrijdjes voetballen. 1 tegen Helden en 2 tegen Beringe. Ze hadden alle drie de wedstrijden gewonnen. (mijn voorspelling kwam niet uit). En ook het andere team van Meijel had alle drie de wedstrijdjes gewonnen.

En vur Thijs: wat is een "kaduut".

vur bas denk ik hea

ej bas, hoe moet ik weten wat een kaduut is(vraag het loesie :p

maar bas hebben gijs en mark gescoord?

en psv heeft lekker met 1-0 verlore van feyenoord!

Bertine

Hoooooi Loes!

Klinkt echt heel gaaf allemaal! In Leiden is alles veel saaier en constanter; beetje college volgen, beetje soggen, beetje naar Q, beetje te veel biertjes drinken en dan weer een beetje brak zijn. en dan begint het hele verhaal weer opnieuw. Oftewel; jij hebt meer spanning ;)
Geniet er nog van! En van de zon enzo, want hier is het koud.

Liefs